قرن بیستم را میتوان یکی از پرتنش ترین قرون تاریخ بشر نامید؛ قرنی که تعدادی از بزرگترین جنایتهای تاریخ در طول آن به وقوع پیوستهاند. با این حال در این مقطع زمانی بیشترین پیشرفت ها و دستاورد ها در زمینه حقوق بشر، صلح و روابط مسالمت آمیز میان کشور ها نیز حاصل شده است. تمدن های مختلف برای بزرگداشت این روابط و همچنین برای یادبود صلح جهانی دست به احداث سازه های شگفت انگیزی زده اند که هرکدام نماد یکی از ابعاد صلح و نوع دوستی در طول تاریخ است. این بناها همان بناهای نماد صلح هستند که هر ساله در روز 21 سپتامبر (30 شهریور) که به روز جهانی صلح و دوستی معروف است، عده زیادی از مردم در کنار آنها حاضر شده و برای تحکیم پیمان صلح جهانی دست به تظاهرات مسالمت آمیز میزنند. به بهانه روز جهانی صلح، امروز به معرفی چند تا از شناخته شده ترین بناهای نماد صلح پرداختهایم که پیشنهاد میکنیم درباره آنها بیشتر بدانید.
یادبود صلح هیروشیما، امید در دل خرابهها
برخی از بناهای یادبود صلح از دل خرابیها و ویرانیهای جنگهای پیشین خود پدید میآیند. این خرابیها که بیانگر اتفاقات تلخ نبردهای گذشته خود هستند، پس از جنگ به بناهایی تبدیل شدهاند که با خود پیام صلح و دوستی را به همراه دارند؛ بناهایی که یکی از شناختهشده ترین آنها، گنبد اسکلتی گنباکو هیروشیما است. این بنا که توسط بازماندگان فاجعه اتمی هیروشیما حفاظت و نگهداری میشود، پس از انفجار بمب هسته ای اول، از معدود ساختمان هایی بود که کامل فرونریخت و درست مانند بقیه بازماندگان این حادثه، یکی از پیام آوران صلح در دوران معاصر به شمار میرود؛ پیامی که نقطه مقابل استفاده از سلاح های هسته ای و محکوم کردن کشورها به استفاده از آنها است.
شانتی استوپا، معماری باستانی
استوپاها جایگاههایی هستند که بوداییان برای عبادت و برگزاری رویدادهای مذهبی خود میسازند. در میان تمام استوپاهای بنا شده در سراسر جهان، شانتی استوپا یکی از شناختهشده ترین آنها به شمار میرود. این بنا که در سال 1980 توسط یک بنیاد بودایی ژاپنی احداث شده، در بالای تپه ای در شهر “له” در منطقه “لداخ” هند قرار دارد. شانتی استوپا در ارتفاعی معادل 3000 متر بالاتر از سطح دریا قرار گرفته است. یکی از دلایل علاقه گردشگران به این بنای نماد صلح شگفتانگیز، چشمانداز منحصر به فرد آن به روستای تاریخی چانگپا است که به منظره بینظیر آن در هنگام غروب آفتاب معروف است. این گنبد سفید خارق العاده علاوه بر نمایش سنبلی از صلح 2500 ساله آیین بودا، با رنگهای چشم نواز و مجسمه ای از شخص بودا که در بالای آن قرار گرفته، به عنوان یکی از زیباترین بناهای یادبود صلح جهانی شناخته میشود.
دیوار صلح پاریس، محبوبترین بنای نماد صلح
دیوار صلح پاریس که الهام گرفته از دیوار براق در اورشلیم است، اثر همکاری کلارا هالتر و معمار معروف فرانسوی ژان میشل ویلموت بزرگ میباشد. این بنای نماد صلح بسیار زیبا در سال 2000 میلادی و در قسمت زیرین برج ایفل ساخته شده است. بر روی سطح این بنای ساخته شده از آهن و شیشه که فرانسوی ها معمولا آن را “le mur de la paix” مینامند، کلمه صلح به 32 زبان و 18 الفبای مختلف نوشته شدهاست. یکی از دلایل محبوبیت این دیوار، اجازه داشتن بازدیدکنددگان برای ثبت پیام های خود بر روی شکاف های این دیوار است. فارغ از شناخته شدن به عنوان نمادی از اتحاد و نوع دوستی، منظره برج ایفل از میان شکاف دیوار صلح، یکی از زیبا ترین مناظری است که میتوانید در پاریس ببینید.
برج صلح میدان سنایا
همان هنرمند و معماری که دیوار صلح را در شهر پاریس بنا کردند، 3 سال بعد از آن در شهر سن پترزبورگ برج صلح را بنا کردند. این برج که در میدان سنایا ساختهشده به نام برج صلح سن پترزبورگ نیز معروف است. برروی این برج امضاهای سیاست مداران، اقتصاددانان و هنرمندانی است که از این بنا بازدید کردند و پیام اصلی آن را دریافتند. این بنا نیز مانند بنای حاصل همکاری قبلی این دو هنرمند، از شیشه و فلز ساخته شدهاست و بازدیدکنندگان میتوانند برروی بخش شیشهای آن، یادبودی از خودشان به جا بگذارند. دولت روسیه برای حفظ و نگهداری این بنای نماد صلح در سالهای اخیر اقدام به اندیشیدن تدابیر ویژهای کردهاست.
برج صلح ریکیاویک، مدرن و بینظیر
این برج که در جزیرهای نزدیک شهر ریکیاویک ایسلند قرار گرفته، از یک فانوس دریایی که نور آن از درون منشور ها عبور میکند، الهام گرفتهاست. این فانوس که انرژی مورد نیاز نورهای آن از یک منبع زمینگرمایی تولید میشود، بر روی یک چشمه آرزو ساختهشده که گویی آرزوهای انسانها هیچراهی جز رفتن به آسمان برای رساندن پیامشان به آن ندارند. برج صلح ریکیاویک همزمان یادبود مرگ همسر هنرمند سازنده آن و همچنین نماد دیدگاه این هنرمند و اهمیت آن به صلح است. ساخت این بنا 3 سال به طول انجامید و در سال 2007 بازدید آن برای عموم آزاد شد. در این بنا نیز مانند دیوار صلح پاریس، کلمه صلح به 24 زبان مختلف برروی سطح اثر نقش بستهاست.
طاق صلح
روابط دوستانه میان دو کشور کشور آمریکا و کانادا همواره یکی از بیحاشیه ترین و مسالمت آمیزترین روابط میان دو کشور است. آمریکا و کانادا برای یادبود این روابط دوستانه و صلح میان مردم و دولت این دو کشور اقدامات زیادی را انجام دادهاند که یکی از این اقدامات ساخت بنای طاق صلح جنوب شهر ونکوور است. نکته منحصر به فرد طاق صلح این است که هرکدام از پایههای این طاق در یکی از این دو کشور قرار دارد. این بنای نماد صلح تقریبا 20 متری که توسط “سم هیل” ساخته شده علاوه بر صلح، یادبودی از امضای پیمان “گنت” نیز میباشد. این پیمان که درسال 1814 میان دو کشور بریتانیای کبیر و ایالات متحده امضا شد، پایان دهنده جنگ میان این دو کشور بود.
هریک از این بناها و نمادها، یادگار و یادبودی از جنگها و نزاع های گذشته میان کشورهای مختلف است. این کشورها گاه با امضای پیمان نامه، گاه با نشست های سیاسی و گاه بدون هیچ مقدمه رسمی به جنگ خاتمه داده و صلح را میان خودشان برقرار کردند. مردمان، هنرمندان، معماران و حتی مهندسان آنها برای اعلام پیام صلح و بازنگشتن به جنگ، این بناها و یادبودها را خلق کردند.