ساختمانسازی هوشمند شامل مجموعه کاملی از فناوریها، امکانات و تکنولوژیهایی است که در جهت ارتقا کیفیت زندگی افراد مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر آن این مجموعه عاملی مؤثر برای صرفهجویی در مصرف انرژی به شمار میآید. سیستم مورد استفاده جهت ساخت ساختمانهای هوشمند و به منظور کنترل تجهیزات به کار رفته در ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور کلی میتوان چنین استنباط کرد که هوشمند کردن ساختمان مجموعهای از برنامههای مختلف است که در جهت کنترل وسایل و ابزارهای مکانیکی و برقی مورد استفاده قرار میگیرد. کنترل این ابزارها و تجهیزات باعث بالا رفتن سطح ایمنی ساختمان، کاهش هزینهها مصرف انرژی و راحتی ساکنین و کاربران ساختمان میشود. نکته قابل توجه در خصوص هوشمند کردن بناها آماده کردن زیرساختهای لازم برای انجام این کار است.
مشخصات ساختمانسازی هوشمند
فرایند ساخت ساختمان هوشمند شامل چه بخشهایی میشود؟
تفاوت اصلی ساختمانسازی هوشمند با ساختمانسازی معمولی
مراحل ساختمانسازی هوشمند
- آمادهسازی زیرساخت
زیرساخت لازم برای هوشمند کردن ساختمان شامل فراهم کردن بستر ارتباطی و همچنین چگونگی ایجاد هماهنگی و اتصال تجهیزات مختلف میباشد. بسترسازی برای انجام این کار فرایندی بسیار پیچیده و حساس است. زیرا در خصوص بستر ارتباطی، هوشمند کردن ساختمان به دو بخش مهم شامل تجهیزات با ارتباط سیمی و تجهیزات بیسیم تقسیم میشود. حال هرکدام از این بخشها نیز به نوبه خود به بخشهای دیگری تقسیم میشوند.
لازم به ذکر است که از تجهیزات بیسیم جهت ایجاد ارتباط استفاده میشود. بنابراین میتوان از تکنولوژیهای ارتباطی متعددی استفاده کرد. ارتباط رادیویی RF، ارتباط وای فای و ارتباط بلوتوث از جمله تکنولوژیهای ارتباطی مناسب برای این کار به شمار میآیند. در خصوص ارتباط سیمی باید گفت که به دلیل متنوع بودن تجهیزات ارتباط سیمی دست افراد برای انتخاب و بکارگیری آنها باز است. KNX، Modbus یک امکان سیمی فوقالعاده مؤثر است که میتوان از آن در هوشمند کردن ساختمانها استفاده کرد.
- نرمافزارهای توسعه داده شده
از دیگر مراحل مهم ساختمانسازی هوشمند که همسو با مرحله انتخاب شرکت تأمینکننده تجهیزات است. نوع نرمافزار کاربردی توسعه داده شده به وسیله شرکت تولیدکننده تجهیزات مورد استفاده است. نرمافزارهای مورد استفاده برای انجام هوشمندسازی بناها باید از لحاظ قابلیت نصب بر روی دیوایسها، رابط کاربری و زبان مورد استفاده مورد بررسی قرار بگیرند.
- چگونگی بهرهگیری از سیستم راهاندازی شده
بعد از طی مراحل فوق باید چگونگی استفاده از سیستم راهاندازی شده را مورد بررسی قرار داد. خبر خوب در خصوص سیستمهای هوشمند مورد استفاده در ساختمان آن است که استفاده از آنها بسیار آسان است. زیرا برای استفاده از سیستمها و حتی کنترل آنها نیازی به استفاده از ابزار خاصی نیست. بلکه این کار را میتوان با گوشی همراه خود انجام داد.
مهمترین موارد متعدد ساختمانسازی هوشمند
هوشمندسازی ساختمان شامل موارد بسیار وسیع و گستردهای میباشند. برخی از موارد مهم و قابل ذکر عبارتند از:
- کنترل سیستم روشنایی
- کنترل سیستم سرمایشی و گرمایشی
- کنترل تجهیزات الکتریکی
- کنترل سیستم امنیتی یا دزدگیر
مزایای هوشمندسازی ساختمان
ساختمانسازی هوشمند و به طور کلی هوشمند کردن بناهای مسکونی و غیر مسکونی دارای مزایای بسیاری است که برخی از این مزایا عبارتند از:
- صرفهجویی در مصرف انرژیها
- افزایش سطح رفاه و آسایش
- برخورداری از قابلیت اطلاعرسانی بالا
- کاهش استهلاک وسایل و تجهیزات مورد استفاده
- لوکسسازی فضا
- ایجاد یک ظاهر جذاب و زیبا برای تجهیزات
- کنترل امنیت و بالابردن سطح آن در ساختمان
هزینه لازم جهت ساختمانسازی هوشمند
انجام مراحل ساختمانسازی هوشمند مستلزم پرداخت هزینههای لازم است. این هزینهها بر اساس فاکتورهای مختلفی تعیین میشوند که عبارتند از:
- سطح هوشمندسازی
- تعیین بخشهایی از ساختمان که قرار است هوشمندسازی شوند
- میزان متراژ ساختمان
- نوع برند تجهیزات و هزینه خرید آنها
- مهارت و تجربه استاد کار و مهندس اجرایی
- نوع و گستردگی زیر ساخت
تفاوت ساختمانهای هوشمند ایرانی و خارجی
خدمات ساختمانهای هوشمند
● سیستم روشنایی هوشمند
● سیستم قطع آب، برق و گاز در مواقع ضروری
● سیستم اعلام نشت گاز و اعلام حریق
● سیستم کنترل دستگاههای صوتی و تصویری
● سیستم گرمایشی و سرمایشی
● سیستم ایمنی
● سیستم کنترل درب و کنترل کرکره برقی
ویژگیهای یک ساختمان هوشمند
نکته مهم در خصوص ساختمان هوشمند
انواع سیستم در ساختمانسازی هوشمند
نوع سیگنالهای کنترل در ساختمان هوشمند
ویژگیهای سیستمهای به کار رفته در ساختمانسازی هوشمند
بخشهای یک سیستم به کار رفته در ساختمان هوشمند
تمام سیستمهای به کار رفته در ساختمانسازی هوشمند دارای بخشهای مختلفی هستند. تمام بخشهای یک سیستم موظف به انجام اعمال کنترل مرکزی بر روی سیستمهای جداگانه ساختمان هستند. قسمتهای تشکیل دهنده یک سیستم عبارتند از:
- قسمت کنترلی
- قسمت بهینهسازی
- قسمت نمایش دهنده