از سیگار تا هوش مصنوعی
فناوری روز دنیا در حوزه ساختمان باعث انقلاب عظیمی در سطح و ابعاد کیفیت و کارایی انبوه سازی و ساختمان سازی شده است. این حوزه در باب های زیادی از زمینه ساختمان دیده میشود. با یک نگاه ساده و مقایسه ای بین ساختمان های امروز و چند دهه پیش، متوجه تفاوت های عمده ای در اصول اولیه طراحی قدیمی و جدید خواهیدم شد. اما دقیقا چه فناوری های در این زمینه نقش داشته اند؟ برخی از این موارد به قدری شگفت انگیز هستند که تا قبل از آن حتی تصورش را هم نمیکردید که آن ها ممکن است در حوزه ساخت و ساز مورد استفاده قرار بگیرند.
پهپاد ها، پرندگان سازنده
پهپاد ها از بهترین فناوری هایی بودند که در زمینه ساختمان سازی بکار گرفته شده اند. استفاده از پهپاد ها برای ضبط تصاویر هوایی و برخی فعالیت های دیگر، باعث کاهش شدید هزینه های نقشه برداری، تأسیسات امنیتی و ردیابی شده است. جالب است بدانید که در برخی از پروژه های عمرانی فوق پیشرفته، از پهپاد ها برای حمل مصالح ساختمانی به وزن 100 کیلوگرم استفاده میشود
مدل سازی اطلاعات ساختمانی
ساخت و طراحی نمای گرافیکی پیش فرض از یک سازه، کمک شایانی به پیشرفت و آسانی روند پروژه میکند. این فرایند را اصطلاحاً مدل سازی مینامند.مدل سازی معمولا به صورت دیجیتالی و گرافیکی صورت میگیرد. پس از مدل سازی شما به راحتی میتوانید ایرادات ساختمان را تشخیص بدهید، نقص های آن را رفع کنید و مشکلات احتمالی در آینده پیشگیری کنید.
تکنولوژی واقعیت افزوده
تکنولوژی AR یا همان واقعیت افزوده به لایه دیجیتالی از اطلاعات منتخب گفته می شود که نمای بصری از پیش تعیین شده ای را به شما نمایش میدهد. از مزایای این تکنولوژی قابلیت اجرای آن در تمام پلتفرم ها مانند تلویزیون های هوشمند، رایانه های شخصی و حتی کنسول های بازی است. دید وسیع نسبت به تمام جزئیات و قابلیت شخصی سازی بالا از مزایای مهم واقعیت افزوده است.
ربات ساختمانی
در حال حاضر نمیتوان حالت کاملاً فعالی از ربات های ساختمانی دید اما طی چند سال اخیر که به دلیل بیماری کرونا طرح فاصله گذاری اجتماعی اجرا شد، صحبت های زیادی برای استفاده از ربات ساختمانی به میان آمد. ربات های ساختمانی وظیفه رفع کمبود نیروی انسانی را دارند. البته ربات های نیز طراحی شده اند که توانی فراتر از فعالیت های معمول انسانی را در این زمینه دارند. آینده ساختمان سازی ممکن است خالی از وجود هر انسانی باشد. ممکن است روزی ربات ها برای ما آپارتمان، پل و حتی آسمان خراش بسازند
هوش مصنوعی، یادگیری ماشین
با استفاده از هوش مصنوعی میتوان بدون دخالت عقل و اراده انسانی، تصمیمات عقلانی و بجایی را در پیشبرد پروژه های عمرانی اتخاذ کرد. ترکیب هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، میتواند طراحی ها و ایده های اولیه زیادی را در زمینه های طراحی داخلی،طراحی بنا و ساختار بنا ایجاد کند. از اوایل سال 2014 تعداد زیادی از ساختمان ها در سراسر جهان با هوش مصنوعی طراحی و توسط انسان ها ساخته شده اند. این همکاری به نوعی میتواند یکی از بزرگترین دستاورد های هوش مصنوعی در حوزه عمران باشد.
بلاک چین، این بار در عمران
شاید پیش از این نام بلاک چین را تنها در ارز دیجیتال شنیده باشید و با دیدن این نام به یاد مانتیور های سفید و نمودار های رنگی بیوفتید. جالب است بدانید که از بلاک چین ها برای ثبت اطلاعات ضروری پروژه های ساختمانی نیز استفاده میشود و حقیقتاً تکونولوژی بسیار موثری در این زمینه به حساب میآید. بسیاری از سازمان های بزرگ عمرانی اطلاعات پروژه های مهم خود را در بلاک چین نگه داری میکنند.
چاپ سه بعدی در حوضه ساختمان
خطاهای پر هزینه از بدترین مشکلات حوزه ساختمان سازی هستند که از دغدغه های بسیاری از سازندگان به شمار می روند. با استفاده از چاپ سه بعدی می توان طراحی فیزیکی مناسبی از پروژه داشت و قبل از عملی کردن آن تمام خطا ها را رفع کرد. چاپ 3 بعدی علاوه بر جزئیات بالایی که در اختیار کاربر خود قرار میدهد، تحت شعاع قوانین اولیه فیزیک میتواند کحدودیت های احتمالی ساختمان را به راحتی نشان دهد
مصالح و تجهیزات مدرن
• بتن رنگدانه دار
ممکن است شما نما های رنگی را در برج و مجتمع ها یا خانه های ویلایی مدرن دیده باشید. سیمان رنگی یا سیمان رنگدانه دار از فناوری های نو در حوضه ساختمان است. ترکیب رنگدانه های دلخواه با سیمان، ماسه، شن و….. باعث رنگی شدن بتن و نمای ساختمان می شوند.
• آجر ته سیگاری
آجر های ته سیگاری از ته سیگار های میلیون ها سیگاری در جهان تولید می شوند که در دسته مصالح سبک و پایدار قرار دارند. از آجر های ته سیگاری به عنوان مصالح عایق استفاده می شود که ایده جالب و کاربردی برای ساختمان سازی است. علاوه بر پایداری و سبکی این مصالح، کاهش هزینه نیز از دیگر مزایای آنها است .به نوعی استفاده از این مصالح یک روش بازیافت مفید محسوب میشود.
• کاشی حرارتی
با استفاده از رسانایی الکتریکی و ایجاد تغییر در ولتاژ، می توان کاشی های حرارتی تولید کرد. با توجه به این که بدنه کاشی ها عایق خاصی دارد، تمان اختلاف ولتاژ به گرما تبدیل می شود و در این پروسه، انرژی هدر رفت نداریم.
• سیمان نوری
سیمان نوری یا سیمان های بازتاب دهنده نور از جدید ترین فناوری روز دنیا در حوزه ساختمان هستند که نور خورشید را در طول تابش جذب می کنند تا هنگام شب منتشر کنند. معمولاً از سیمان نوری در فضاهای همچون حمام، پارکینگ، جاده و راه سازی، نمای ساختمانی و . . . استفاده میشود.
• فوم آلومینیومی
فوم آلومینیومی نوعی فوم متخلخل است که از تزریق هوا به آلومینیوم مذاب ساخته میشود. برای ساخت فوم آلومینیومی به دمای معینی نیاز دارید. به دلیل ترکیب هوا با آلومینیوم، ساختار این ماده به صورت متخلخل است. از مزایای این فوم میتوان به استحکام و مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد.
• چوب های CLT
چوب های CLT یا چوب های متقاطع، چند لایه ساختاری لایه لایه و عمود بر هم دارند و از این رو به خوبی می توانند فشار را تحمل کنند. این نوع از چوب ها قابلیت کشش بالایی دارند. از آنجایی که چوب CLT علاوه بر کارایی بالا، نمای زیبایی نیز دارد، در طراحی آسمان خراش ها یا سازه های لوکس از آن استفاده میشود.
کلام آخر
فناوری و تکنولوژی های مختلفی در زمینه فناوری های نوین ساختمانی وجود دارند که بازگویی تمامی آنها بسیار زمان بر است. تمام سرفصل های ذکر شده در حوزه فناوری های نوین ساختمان میتواند در آینده نه چندان دور به یکی از کارآمد ترین مبحث های حوزه عمران تبدیل شود. اگر قصد دارید که درباره هر کدام از فناوری های نوین حوزه عمران اطلاعات بیشتری به دست بیاورید و حتی از آن ها در پروژه عمرانی خود استفاده کنید، تیم سپهر میتواند به شما در این امر کمک کند